Posjet marijanskom svetištu Trsat

Nakon višegodišnjeg posjećivanja svetišta Marija Bistrica, odlučeno je da ove godine posjetimo najstarije hrvatsko marijansko svetište Trsat. U ranim jutarnjim satima, 14. rujna, uz dobro raspoloženje, krenuli smo na put.

Mnogima je to bio prvi posjet ovom svetištu. Prema predaji, 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta osvanula je nazaretska kućica koju su prenijeli anđeli iz Svete zemlje. Na mjestu na kojem se nekad nalazila kućica poznati knezovi Frankopani podigli su crkvicu koja s vremenom postaje svetište.

Na Trsatu nas je srdačno dočekao gvardijan Franjevačkog samostana Antun Jesenović, bivši župnik na čakovečkom Jugu. Uključili smo se u križni put, bili na misi, kupili suvenire, zajednički se fotografirali i krenuli put Crikvenice u kojoj smo posjetili Akvarij. U njemu se nalazi 30 bazena s jadranskim i tropskim ribama i svojim izgledom podsjećaju na prirodna staništa.

Prema dnevnom programu, slijedili su odlazak na plažu i kupanje. Pošto vrijeme nije bilo baš ljetno, okupala se tek nekolicina nas - mogli bismo reći najhrabrijih, uživali smo šećući, gledajući more te pijući kave na obližnjim terasama.

20/09/2013