Nedjelja, 01 Veljača 2015 21:19

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prigodnom svečanošću krajem prosinca obilježena je 45.obljetnica rada Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije. Okupljenima u Scheierovoj zgradi Čakovec predstavljene su aktivnosti udruge u tom periodu, posebice nastojanja da se osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama uključe najprije u odgojno-obrazovne ustanove, a potom i u one radno-rehabilitacijske.

Posljednjih desetak godina čine se napori da se unutar lokalne zajednice osigura podrška članovima udruge i njihovim obiteljima u svemu što im je neophodno za normalan život. To se realizira kroz klubove Mura u Čakovcu, Duga u Prelogu, dnevni centar koji osigurava poludnevni boravak, kao i projekt organiziranog stanovanja. Udruga danas broji više od 700 članova, od čega je četristotinjak osoba s invaliditetom, intelektualnim poteškoćama i djece s teškoćama. U radu pomaže značajan broj volontera, a preko 20 zaposlenih brine za provođenje navedenih aktivnosti.

- Ova udruga svojim osmijehom i rezultatima gradi najveću kuću senzibiliteta u Međimurskoj županiji, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec, između ostalog, u svojoj čestitci povodom 45. obljetnice rada Udruge.

Osnovana 1969. godine, s radom je krenula kako bi djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom u prvom redu uključila u odgojno – obrazovne sustave i ustanove, no kroz godine prerasla u mnogo više. Danas je ona njihov drugi dom, mjesto koje im omogućuje druženje, rehabilitaciju, ali i podršku za normalan život te integraciju u društvo.

-Svih tih godina napravljeno je mnogo kako bi omogućili sve što je potrebno našim članovima, ali i njihovim roditeljima. To se posebice realizira kroz klubove Mura u Čakovcu i Duga u Prelogu, Dnevni centar koji osigurava poludnevni boravak i projekt organiziranog stanovanja, objasnila je predsjednica Udruge Jadranka Hranilović i dodala kako su posebno ponosni na svoju izdavačku djelatnost u okviru lista Mura, kojim svima žele približiti barem dio aktivnosti kojih zaista tijekom godine ima mnogo. U nekoliko je navrata također je istaknuto kako se radi o jednoj roditeljskoj udruzi, jer bez roditelja opstanak ne bi bio moguć. Osim njima, prigodnim su priznanjima zahvalili i svim stručnjacima, prijateljima i volonterima koji pomažu u zajedničkom nastojanju da sruše barijere i grade mostove suradnje, ljubavi i razumijevanja.

Za fotografije kliknite ovdje.

Pročitano 311 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Siječanj 2016 15:35
Udruga OITMZ