040/390-260

Pon - Pet 7.00 - 15.00h

Nazovite nas!

040/390-260

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom djeluje već 40-ak godina na području Međimurske županije. Program Organiziranog stanovanja uz podršku provodi se od 2006. godine.
Organizirano stanovanje uz podršku podrazumijeva stambene zajednice za punoljetne osobe s intelektualnim teškoćama.
U stambenim zajednicama živi u pravilu do pet punoljetnih osoba s intelektualnim teškoćama.

Do današnjeg dana osnovano je osam stambenih zajednica u kojima živi ukupno 24 osoba.
U stambenim zajednicama, kroz praktični rad, provodile su se sljedeće aktivnosti: briga o sebi, radnom i stambenom prostoru, sitni popravci i održavanje radnog prostora i nabava sitnog potrošnog materijala,
planirano korištenje džeparca, nabava namirnica i priprema jela, usvajanje higijenskih i radnih navika. Važno je napomenuti da su korisnici organizirano provodili svoje slobodno vrijeme u vidu odlazaka na kulturne i sportske događaje, zdravstveno-rekreativne aktivnosti, druženja, ljetovanje, išli na izlete, pohađali kreativne radionice, jahali, odlazili na plivanje i sl.

Životom u stambenoj zajednici osobama s intelektualnim teškoćama pruža se mogućnost da žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva gdje mogu potpuno sudjelovati u svim kulturnim, zdravstvenim, radnim, sportskim i vjerskim sadržajima. Osobe s intelektualnim teškoćama upućuju se u Organizirano stanovanje putem uputnice nadležnog Zavoda za socijalnu skrb te rješenja o ovom obliku smještaja.

Izrađuje se individualni plan podrške prema željama i mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama.
Glavni cilj djelovanja je rad na osamostaljivanju i samozbrinjavanju korisnika, s obzirom na to da su naši korisnici većinom punoljetne osobe s intelektualnim teškoćama. S obzirom na stupanj teškoća kod nekih je osamostaljivanje moguće samo do određene razine. Također, jedan od važnih ciljeva je i deinstitucionalizacija i sprečavanje institucionalizacije. Zbog velikih potreba zbrinjavanja ovog tipa koji omogućuje život u lokalnoj zajednici, potrebe za širenjem djelatnosti jako su velike. U širenju djelatnosti svaka pomoć nam je dobrodošla ili u obliku financijskih sredstava ili u obliku volonterstva.