040/390-260
Antuna Gustava Matoša 6, Čakovec

Radno vrijeme

Pon - Pet 7.00 - 15.00h

Nazovite nas!

040/390-260

Na poziv Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, u Zagrebu na Cvjetnom trgu, 16. svibnja 2022. članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije obilježili su Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama pod motom “Stavi naočale – promijeni pogled”.

Okupile su se osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji/skrbnici i zaposlenici udruga iz raznih krajeva Hrvatske. Organiziran je glazbeni program:  pjevanje, ples i sviranje, a nastupili su predstavnici i korisnici udruga članica Saveza. Događaj je zainteresirao prisutne građane Zagreba te su se i oni pridružili programu i podržali udruge svojom pjesmom i pljeskom. Svrha ovakvog okupljanja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji je utjecati na širenje pozitivne svijesti u javnosti o osobama s intelektualnim teškoćama i važnosti provedbe politika koje se tiču njihove društvene uključenosti.

Na glazbenom programu nastupila je i naša Udruga, a svoj rad i trud članovi Udruge pokazali su  otplesanim spletom Međimurskih kola. Dramsko-folklorna skupina Udruge osoba s intelektualnim teškoćama djeluje već dulji niz godina, okuplja roditelje, stručnjake i osobe s intelektualnim teškoćama, a njeguje tradiciju međimurskih običaja. Prilikom svakog (dobro uvježbanog) nastupa obučeni su u međimursku narodnu nošnju te svojom pojavom uzimaju dah. Na kraju programa, okupljene su počastili bidrama domaće izrade za koje su se pobrinule i s puno ljubavi ispekle mame folkloraša.

Održan je i Okrugli stol za prisutne predstavnike članica Saveza  pod nazivom “Izazovi življenja osoba s intelektualnim teškoćama u 21. stoljeću”. Rad Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama predstavili su djelatnici, a predstavnici udruga iz Zagreba, Koprivnice, Orahovice, Krapine i Križevaca predstavili su rad svojih udruga. Našu Udrugu predstavili su predsjednica Biserka Vrbanec i izvršni direktor Marko Vrus.  Ozren Catela, novoizabrani predsjednik Saveza, za kraj se zahvalio svim gostima i sudionicima.